"Kifogásolni, fölényeskedni bárki tud; tanulj meg mindenkitől tanulni." (Weöres Sándor)

Már megint (s még mindig) a trackbackről?!

I. FEJEZET

Említettem már, hogy a blogspot.com-on kezdtem blogolni, a Blogger szerkesztőjével. Annak a blogomnak adtam "A világ színes: fekete és fehér" címet, s ugyanazt adtam címül ennek, a blog.hu-s blogomnak is. (Arról, amiért átjöttem, a  Magán című bejegyzésben írtam.)

Szándékozom írni a két blogszolgáltatónál szerzett tapasztalataimról; az itteni siralmas(!) tapasztalataimnak a része, amivel ebben a posztban, az előzőben és a következőben foglalkozom: a "trackback-visszaping" (blog.hu), illetve a "vissza­mu­tató link"-ek (blogspot.com) témája.

Egyetlen bejegyzésben gondoltam összefoglalni, hogyan használja/kezeli ez a két blogszolgáltató a "trackback-pingback"-eket és a "visszamutató link"-eket?

Ahogy azt Móricka elképzeli!

Sokszori próbálkozás-kísérletezés, a legkülönfélébb tapasztalatok után nyilvánvalónak látszik: a blog.hu és a blogspot.com nagyon másképp és egymással együtt-nem-működve üzemelteti a blogokat. Mindezt hosszú volna egyetlen bejegyzésben megírni.

Kezdjük az Inda-Labs-szal, a blog.hu üzemeltetőjével! Sajnos, az Inda-Labs-nál semmiféle tájékoztatást nem találni erről a témáról!

(A BLOGGER-ről szóló rész a Most kiderül vajon? 2. (blogspot.com) című bejegyzésben olvasható!)

Tehát először két blog.hu-s blogot (ill. posztot) próbálok ki, ennek a blognak a "Magán", valamint ezt, a "Most kiderül vajon? 1. (blog.hu)" című posztját.
Kezdem a "Magán" c. poszt   trackback *-jével
(ellenőrzöm, hogy ez a blog/poszt küld-e pingbacket?)

(Pingback = automatikus értesítés arról, hogy hivatkoztak a blogra/posztra valahol az interneten - küldése teszi lehetővé a trackback üzenet megjelenítését a hivatkozott posztban!)

* A "trackback"-linket kell beszúrnia annak, aki értesíteni akarja a tulajdonost arról, hogy a posztot (vagy annak részletét) felhasználja.
A bejegyzésben (melyet egészben vagy részben idéztek), a hozzászólásoknál kell megjelennie egy trackback-üzenetnek, mely jelzi: máshol felhasználták a bejegyzést!

Hát ... meg lehet nézni, semmi felhasználásról szóló üzenet nem olvasható: egyetlen trackback sincs jelezve a "Magán" című bejegyzésemben, a "Hozzászólások"-nál!!!

Megj: A TRACKBACK, AMI OTT (a Magán c. poszt "Kommentek" területén) VAN 2012. március 12-én, EGY KÉSŐBBI PRÓBÁLKOZÁS EREDMÉNYEKÉNT KERÜLT ODA!

Megpróbálom a "Magán" c. poszt normál url-jét is:
magyarviviana.blog.hu/2011/09/03/magan
(Hátha ezzel kell a trackback-üzenetet küldeni?)

(Tulajdonképpen másodszor kerül be a normál url, mert ez a link van fent, az első bekezdésben, a "Magán" szó mögött is.)

Most megjelenik-e trackback-üzenet odaát? NEM, SEMMI! (Persze, ez csak egy sima ugrólink!)
Most pedig lássuk azokat a trackbackeket, melyeknek ebben a bejegyzésben kell(en)e megjelenníük ...!
Vannak trackback-üzenetek ebben a bejegyzésében
(annak ellenőrzése, hogy ez a blog/poszt fogad-e trackbacket)?
Dehogy vannak!! :((
Pedig beszúrtam a " Magán" c. bejegyzésben ennek a posztnak a track­backjét = http://magyarviviana.blog.hu/api/trackback/id/3454489 !

Persze, tudni kell, hol a helye a trackback-linknek a posztban, MERT NEM MINDEGY!!

Először a szövegbe illesztettem a trackback-linket

Mi a trackback? = "ha egy másik blogra/bejegyzésre hivatkoznak és nem a bejegyzés URL-jét, hanem a trackback linkjét használják, akkor - amennyiben engedélyezve van - a hivatkozott bejegyzés kommentjei között megjelenik egy értesítés erről." (Wikipédia)

▼ Látni itt, a Hozzászólásoknál egy trackbacket (valóban a "Magán" c. bejegyzéstől), de egészen más (2012. szeptember 27-i) - majd' egy évvel későbbi — dátummal!!

II. FEJEZET

Tegyük fel, hogy akad 1-2 trackback-üzenet a bejegyzésünkben — nyilván kíváncsiak leszünk, hol hivatkoztak ránk??

Honnan jött a pingback = hol illesztették be posztunk trackback-linkjét (hol használták posztunkat részben vagy egészben) — szerencsére, az könnyen ellenőrizhető.
Egyszerűen rá kell kattintani a bejegyzés "Hozzászólások" részében olvasható trackback-link(ek)re, s azonnal a felhasználó blogban találjuk magunkat!! :)

EBBEN A POSZTBAN PL. ÍGY NÉZ KI AZ IDE KÜLDÖTT VISSZAPING (l. a bejegyzés szövege alatt!):

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magán 2012.09.27. 22:52:38

(Ki is próbálható - rá lehet kattintani!)

Hova küldtünk trackbacket — na azt ellenőrizni viszont már problémát jelent (legalábbis nekem)! Miről van szó?

Többé nem tud(hat)juk, ha nem emlékszünk rá vagy a szövegünkben nem említettük, hogy mely poszt(ok)ból vettünk át részlet(ek)et; "kárpótlásul" viszont nem lehet visszavonni (nem lehet törölni) sem a tévesen/feleslegesen elküldött trackbacket!

Itt egy próba:

KITÖRÜLTEM A FENT EMLÍTETT "Magán" című bejegyzés TRACKBACK-JÉT EBBŐL A SZÖVEGBŐL — ONNAN, A POSZTBÓL A TRACKBACK-ÜZENET MÉGSE TÜNT EL!!!
(A tényleges hivatkozás megszünt, ám az értesítés arról, hogy valaha hivatkoztak a posztra - megmaradt!!!)

UTÓIRAT (10 hónappal később, 2012. szeptemberben):
Időközben időszerűségüket vesztették a feljebb írottak – az Inda-Labs Zrt. kicserélte (teljesen átdolgozta) a blog.hu forráskódját s a "trackback-pingback" beállítása is megváltozott. Trackback és visszaping is használható, engedélyezésük az adminisztrációs felületen, a Beállítások -->"MOTORHÁZTETŐ ALATT" panelen lehetséges (l. az alábbi képen!).

Bár tájékoztatás e témáról továbbra sincs, saját tapasztalatom és sok-sok próba után így értelmezem:
– a trackback-engedély a trackback-üzenet küldését/fogadását,
– a visszaping-engedély a pingback-üzenet küldését/fogadását jelenti!
És csakis a blog.hu-n működik!

bloghubeallitasok+trackback-pingback528x370.jpg

A trackback-üzenet még lejjebb van!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarviviana.blog.hu/api/trackback/id/tr13454489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magán 2012.09.27. 22:52:38

  Éveken át blogspot-os blogger voltam és szerettem is ott blogolni. Általában hosszú posztokat írtam, melyek szövege túlnyúlt a képernyő alján, így a nyitó képernyőn legtöbbször csak egyetlen cím volt olvasható. Aki nem olvasta az első bejegyzést, ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása